De strijd tegen hacken

Net als je huis het slachtoffer kan worden van inbraak, is ook je computer vatbaar voor ongewenste indringers. Het digitaal inbreken in je computer wordt hacken genoemd. Net als de strafrechtelijke omschrijving van inbraak, geldt hacken als het zich in kwaadaardige zin wederrechtelijke toegang verlenen tot een beveiligd of onbeveiligd computersysteem. Daarom wordt hacken ook wel computervredebreuk genoemd en kan je ervoor vervolgd worden. Hacken kan een probleem vormen voor jouw computer security. Een hacker dringt in feite binnen in je computer en kan hier uithalen wat hij of zij wilt. Zo kan de hacker malware of ransomware plaatsen op je computer, maar ook simpelweg surfen naar websites op jouw IP-adres voor allerlei doeleinden. Bovendien zijn je persoonlijke gegevens erg kwetsbaar bij een hack. Er zijn hackers die zeer subtiel te werk gaan en je niets laten merken van een hack, terwijl andere hackers je computer overduidelijk overnemen als een soort triomf.

Soorten hacking

Er zijn verschillende soorten hackers actief. In feite vormt de hacker onderdeel van een digitale subcultuur. Daar waar de ene hacker het als een sport bedrijft, is de andere hacker uit op criminaliteit. In negatieve zin verschaft een hacker zich dus toegang tot een computer of een netwerk van computers, met als doel gegevens te stelen, te misbruiken of anderzijds te beïnvloeden. Soms gebruiken hackers hun manieren ook om computers of websites plat te leggen, voor de lol of vanwege een eigen belang. Daardoor zijn er ook hackers actief die ingehuurd kunnen worden door derde partijen om het hacken uit te voeren. Daarentegen zijn er ook positieve hackers actief, die hun programmeerkwaliteiten gebruiken om juist lekken en gaten in computersystemen aan te tonen met als doel dat de oorspronkelijke ontwerper of gebruiker het systeem beter beveiligt. Om wat voor reden dan ook, een hacker maakt altijd inbreuk op je computer security.

hoe een pc hacken

Schijnveiligheid

Door je computer of online accounts te beschermen met wachtwoorden of andere persoonlijke codes, wordt een soort schijnveiligheid van je computer security gecreëerd tegen hackers. Het doel van hackers is namelijk om juist om het bestaande netwerk heen te werken en via zwakke plekken binnen te dringen. Ook zijn veel mensen ervan overtuigd dat hackers hun computer het niet waard vinden om te hacken, wat eveneens een gevoel van schijnveiligheid creëert. Jouw computer kan immers als een radartje fungeren in een groter netwerk van hackers. Hoewel je misschien niet het einddoel bent van de hacker, kan je computer wel degelijk problemen ondervinden van het hackersnetwerk door vertragingen of blokkades. Bovendien zijn persoonlijke gegevens tegenwoordig eenvoudig te verkopen op malafide online markten en zijn bankgegevens altijd gemakkelijk te misbruiken.

Herken een hack

Er zijn een aantal manieren om een hack op jouw computer op te sporen. Zo kan de router van je WiFi aangeven flink wat processen op de achtergrond uit te voeren, te herkennen aan flink tekeergaande lampjes terwijl je zelf vrij inactief bent. Ook als je kennissen en familie opeens veel spam van je ontvangen via verschillende media, kan dit een teken zijn van een hack. Door je taakbeheer van de computer te openen, kun je bovendien controleren of er tijdens het werken andere processen een groot deel van je werkgeheugen opeisen. Bij twijfel kun je altijd een zoekmachine inschakelen om te checken of een bepaalde bestandsnaam thuishoort op je computer of niet.

Voorkom een hack

Hoewel hackers vrij geraffineerd te werk kunnen gaan, zijn er een aantal mogelijkheden om je te wapenen tegen een hack. Zo ontmoedig je hackers door voor verschillende accounts verschillende wachtwoorden te gebruiken en nooit twee dezelfde. Een blik op de privacy-instellingen van je computer kan ook wonderen doen, door deze aan te passen naar jouw gebruik en niet op de fabrieksinstellingen te laten staan. Ook een opschoning van je browser en firewall eens in de zoveel tijd kan veel goeds doen voor je computer security. Bij daadwerkelijke diefstal kun je bovendien aangifte doen.