De gevaren van malware

Malware is een van de grootste bedreigingen van computer security. Een van de meest bekende vormen van malware is het computervirus, maar malware bestrijkt een nog veel breder spectrum dan dat. Zoals de naam al impliceert, bevat malware doorgaans kwaadaardige programma’s die niet alleen tot doel hebben je computer te ontregelen, maar ook met je mee te kijken tijdens het gebruik van je computer. Sommige vormen van malware kunnen zelfs je computer overnemen. Net als bij computervirussen kan malware redelijk eenvoudig op je pc geïnstalleerd worden via de uitruil van hardware, het bezoeken van malafide websites of andersoortig online en offline gedrag dat je computer security bedreigt.

Malicious software

malware verwijderenMalware staat voor malicious software, software dat bedoeld is om verkeerde activiteiten uit te voeren of te laten uitvoeren op jouw computer. Dergelijke activiteiten kunnen tamelijk onschuldig van aard zijn, maar de meeste vormen hebben toch een meer foutieve of zelfs criminele inslag. Het inzetten van malware beoogt kwade opzet om gevoelige informatie van je computer of zelfs je identiteit te stelen. Dit kan niet alleen vervelend of lastig zijn in het gebruik van je computer, maar ook tot zeer onprettige situaties wanneer jouw persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, doorverkocht worden of zelfs ingezet worden voor diefstal van geld of identiteit.

Gaten in je computer security

Malware kan in feite alleen binnendringen op je computer via gaten in je computer security. De voor malware ontworpen software heeft tot doel dergelijke lacunes op te sporen en op in te breken. Vaak is de schade al geleden voordat een lek opgespoord en al dan niet verholpen wordt. Daarmee vormt malware een lastig te bevechten vijand als het gaat om computer security. Soms kan de installatie van malware ook deels de eigen schuld zijn van de gebruiker. Hij of zij bezoekt websites of gaat in op e-mails waarvan je op voorhand al problemen had kunnen verwachten. Daarmee komt malware vooral uit de hoek van websites en spam die onderwerpen bevatten waar genoeg mensen nog eenvoudig mee te lokken zijn. Desondanks zijn er ook meer geraffineerde vormen van malware waar de gebruiker eigenlijk niets tegen kan doen en daarmee een willekeurig slachtoffer kan vormen.

 

Voorbeelden van malware

Er zijn een aantal duidelijke voorbeelden van malware te herkennen. Misschien wel de meest bekende is de key logger. Hierbij wordt er een programma op je computer geïnstalleerd die al toetsaanslagen bijhoudt en soms zelfs ook je klikgedrag. Dit gedrag wordt nauwkeurig bijgehouden door het programma en opgeslagen op een externe server. Het kan zijn dat er niets met deze gegevens gedaan wordt, maar het kan ook ingezet worden om het te verkopen aan malafide websites, als doel om je identiteit op internet over te nemen, om in te breken op persoonlijke accounts zoals die van de bank of in sommige gevallen zelfs chantage. Dit laatste voorbeeld wordt ook wel ransomware genoemd. Een ander voorbeeld is het Trojaanse paard. Hierbij wordt ogenschijnlijk betrouwbare en doelbewust gedownloade software vergezeld door malware, dat zich openbaart na installatie van de initiële software.

Voorkomen van malware

Net als bij virussen en spam zijn er tal van programma’s ontwikkeld die je helpen wapenen tegen malware. Dergelijke programma’s verhogen je computer security door malware te detecteren, te isoleren en waar mogelijk te verwijderen. Ook kunnen ze waarschuwingen geven tijdens het browsen op het internet of tijdens het lezen van e-mails. De kwaliteit van dergelijke programma’s kan sterk verschillen en ook dien je te kijken in hoeverre er al programma’s tegen malware bijgevoegd zijn bij de automatische installatie van je besturingsprogramma. Desondanks geldt dat er vele gratis en betaalde programma’s beschikbaar zijn die malware tegengaan en je computer security te goede komen. Blijf ondanks de installatie van dergelijke programma’s echter altijd op je hoede ten aanzien van je eigen gedrag. Vooral bij gratis programma’s kunnen de functionaliteiten beperkt zijn en is je eigen waakzaamheid nog meer gegrond.